Assessment of Radiation Protection Knowledge and Practical Skills Among Health Services Vocational School Students Using Dosimeters - SARIHAN, Mucize; SOYAL, Halil (International Journal of Computational and Experimental Science and Engineering, 2024)
Radyasyon tabanlı cihazlar çeşitli hastalıkların teşhisinde kritik öneme sahiptir. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarındaki öğrenciler klinik stajları sırasında gözetim altında farklı radyasyon tabanlı cihazları kullanmaktadırlar. Bu anket çalışması, sağlık teknisyeni öğrencilerinin radyasyondan korunma ve uygulama konusundaki bilgilerini değerlendirmek ve iyonlaştırıcı radyasyon güvenliği konusunda farkındalıklarını artırmak için tasarlanmıştır. Çalışmanın katılımcıları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ikinci sınıf öğrencileridir. Radyolojik muayeneler hakkındaki temel bilgilerini ölçmeyi amaçlayan 20 çoktan seçmeli soru ve 8 demografik sorudan oluşan bir anketi tamamlamaları istenmiştir . Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan toplam 123 öğrenci (40’ı radyoterapi programında ve 83’ü tıbbi görüntüleme programında ) ankete katılmıştır. Anket sonuçlarına göre, öğrencilerin hiçbiri radyasyon güvenliği ile ilgili soruların tamamını doğru cevaplayamamıştır. Ancak öğrencilerin %76,6’sı " Radyaktif kaynak enjeksiyonundaki radyasyon dozu kesinlikle güvenlidir ve sağlık üzerinde hiçbir etkisi yoktur." ifadesine doğru cevap vermiştir. Ayrıca, öğrencilerin %73,5’i görüntüleme prosedürleri sırasında kurşun önlük ve tiroid kalkanı kullanmanın gerekliliğinin farkında olduklarını belirtti. Çalışmamız, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndaki öğrencilerin genel olarak mesleki sağlık ve güvenliğin yanı sıra radyasyon koruması konusunda da tatmin edici bir anlayışa sahip olduğunu buldu. Bu bulgular ışığında, üniversitelerin radyasyon koruma eğitimine daha fazla vurgu yapması ve bu alanda devam eden eğitim fırsatlarını artırması önerilmektedir .