Konik Kanatlı Yatay Borunun Farklı Kanat Aralıklarındaki Isıl Performansının Deneysel Olarak Araştırılması - YAKAR, Gülay (International Journal of Computational and Experimental Science and Engineering, 2017)
Bu çalışmada, farklı kanat aralıklarına sahip konik kanatlı yatay boruların ısıl performansı deneysel olarak araştırılmıştır. Deneyler üç farklı kanat aralığında (10, 12 ve 15 mm) gerçekleştirilmiştir. Çalışma akışkanları olarak, su (ısıtan) ve hava (ısıtılan) kullanılmıştır. Isıtıcı akışkan sıcaklığı 65 °C değerinde sabit tutulmuştur. Deneylerde eğilme açısı 60 olan konik kanatlar kullanılmıştır. Soğuk akışkanın sekiz farklı hava hızında (2 – 20 m/s) test bölümüne girmesi sağlanmıştır. Deneysel sonuçlara göre, Re = 50000 değerine kadar 12 ve 15 mm’e ait Nusselt sayılarının hemen hemen birbirine yakın olduğu, Re = 50000 değerinden sonra ise 12 mm’in değerlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca tüm Reynolds sayıları için en düşük Nusselt sayıları 10 mm’de elde edilmiştir.